Varje vecka skriver en ny W:are hur det är på just sitt exjobb.

söndag 12 februari 2012

Snitt, snaps och absolut här kommer mitt bloggningsslut!

Fredagen bjöd på både W-dag och W-natt med Hollywood-tema.


Trots att det är svårt att föreställa sig så behöver ju även celebriteter som drottningen och filmstjärnor bajsa och därför finns det även vatten och avlopp i en så glamorös stad som Hollywood.

Hur det gick till när Cahuenga Valley blev Hollywood och när staden senare blev uppkopplad på nätet, avloppsnätet, ska mitt sista blogginlägg handla om.

Någon gång 1886 flyttade fastighetsmäklaren Harvey Henderson Wilcox, tillsammans med sin fru Daeida, från Kansas City och bostätter sig på en ranch i Cahuenga Valley utanför Los Angeles. Daeida känner att ranchen borde heta något i stil med ”Järneksskogen” och eftersom hon pratar amerikanska blir det ”Hollywood".

Något år senare har Wilcox upprättat en prospekteringskarta över ranchen Hollywood där fastigheter och boulevarder är utritade efter det klassiska rutnätsmönstret. ”En detaljplan!” tänker en miljömanagementstudent direkt. Sant, sant. Wilcox’s tanke med Hollywood är att det ska bli ett samhälle präglat efter den kristna nykterhetsfilosofin som ligger honom så varmt om hjärtat…

Åren går, Cahuenga Valley är känt för sitt varma och härliga klimat, utan frost på vintern, vilket utgör perfekta förhållanden för odling av frukt. Hollywood blir ett fruktodlingscentrum.

Inflyttningen till LA fördubblas mellan åren 1890-1900 och i Hollywood öppnas det första hotellet med det inte alltför långsökta namnet ”The Hollywood Hotel”.

Befolkningen bara växer i Cahuenga Valley och den 14 november 1903 får samhället stadsstatus och det officiella namnet Hollywood.

Gällande vattenförsörjning och avloppssystem ligger Änglarnas stad i framkant jämfört med Järneksskogen. För att få koppla upp sig på storstadsgrannens nät och därigenom njuta av sanitetens sötma väljer Hollywoods invånare år 1910 att ingå som stadsdel i Los Angeles.

Källa: http://www.popularhistoria.se/artiklar/pionjarer-i-hollywood/

Det får illustrera sambandet mellan W-gaskens tema och mitt ex-jobb och även hur viktigt det är med vatten och avlopp. Inte för att vi inte redan visste det.

Nu lämnar jag över till den eminenta Sara Frid!

1 kommentar: